Descriere

Exploatarea principalelor resurse ale mediului - aer, apă, sol, etc. - şi consumul resurselor naturale cu o viteză mai mare decât capacitatea de regenerare a Terrei, au devenit o problemă esenţială din punctul de vedere al calităţii vieţii oamenilor şi al competitivităţii intreprinderilor.

Pentru a încuraja industria, serviciile, administraţia sau organizaţiile să pună în aplicare politici de mediu judicioase (politici ecologice), UE a înfiinţat instrumente care măsoară performanţa de mediu:

  • Sistemul Comunitar de Management de Mediu si Audit (EMAS)  este un  un instrument de management destinat companiilor şi altor organizaţii pentru a evalua, raporta şi a-şi îmbunătăţi performanţa de mediu. Sistemul a devenit accesibil companiilor din 1995 şi iniţial a fost limitat la companiile din sectorul industrial.  EMAS se adresează tuturor organizaţiilor care vor să îşi îmbunătăţească continuu performanţa de mediu. Participarea în cadrul schemei comunitare de eco-management şi audit se realizează prin înregistrarea organizaţiilor în cadrul acestei scheme, denumită înregistrare EMAS;
  • Eticheta ecologică europeană  - este un semn dinstinctiv al produselor cu înalte standarde de performanţă şi cu impact redus asupra mediului. Este un simbol fiabil al grijii pentru mediu. Pentru a primi această etichetă, produsele trebuie să treacă prin teste riguroase de conformitate ce fac parte dintr-un proces verificat de un organism independent cu obligaţii publice. Simbolul etichetei ecologice europene este o floare cu petale sub forma de stelute. Eticheta ecologica europeana (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele/serviciile verzi, care nu afecteaza mediul;
  • Politica integrată a produsului”  încearcă să reducă la minimum poluarea analizând toate fazele "ciclului de viată al produsului” – începând cu extragerea materiei prime, continuând cu proiectarea, fabricarea, asamblarea, comercializarea, distribuirea, vânzarea, utilizarea si sfârsind cu eventuala eliminare ca deseu. Piata poate încuraja adoptarea unor produse si servicii mai ecologice. O politică a UE în acest sens este încurajarea achizitiilor publice ecologice care ar putea duce la stimularea productiei ecologice.  EMAS şi ECOLABEL facilitează achiziţiile publice ecologice deaorece prin deţinerea acestor certificări poate fi considerată o dovadă a criteriilor ecologice de selecţie.